Mercator Atlas Kaarten

Hij kwam uit Rupelmonde en leerde zijn volk kaartlezen: Gerard de Kremer – in het Latijn Gerardus Mercator Rupelmondanus. Een Mercator kaart stond in de zestiende eeuw meteen garant voor kwaliteit en naast een uitmuntende cartograaf was Mercator ook nog eens instrumentmaker en graveur.

Wat de belangrijkste bron van inkomsten was voor Mercator? Kaarten maken en verkopen was maar bijzaak, hij zag zich in de eerste plaats als wetenschappelijk kosmograaf. Precies daardoor heeft de wereld een woord te danken aan Mercator: atlas. Mercator verzamelde daarin niet alleen de kaarten van de aarde, maar ook van het heelal. Hij bracht dus alles in kaart: Mercator beschouwde het als zijn taak om het heelal tot in het kleinste detail weer te geven.

Bij het maken van zijn kaarten stond Mercator voor een uitdaging: hij wou dat alle delen van de kaart bruikbaar waren voor de scheepvaart. Welke oplossing vond Mercator? Projectie: door de kaart hoekgetrouw te maken, krijg je een vergrotende breedtekaart. Deze mercatorprojectie bracht duidelijkheid, maar daardoor oogden de landstreken in de hoeken van de kaarten groter dan ze in werkelijkheid waren.

De complete uitgave van Mercator? Atlas sive Cosmographicae Meditationes de Fabrica Mundi et Fabrica Figura (Atlas of kosmografische overwegingen over de schepping van de wereld en de vorm van het geschapene). De Mercator Atlas was de eerste verzameling van kaarten in de vorm van een boek. De complete uitgave van deze Mercator Atlas bevatte niet alleen een Mercator wereldkaart, maar liefst 107 landkaarten.

Biggest collection of historical maps

Biggest collection of historical maps

Fast delivery

Fast delivery

Customizable

Customizable

Personal contact

Personal contact