Historische kaarten Zeeland

Nederland heeft door zijn veelvuldig wisselende kustlijnen een keur aan landkaarten en atlassen. Na iedere stormvloed of inpoldering veranderde immers het landschap. Door de eeuwen heen zijn de landkaarten van de provincie Zeeland misschien wel het meest onderhevig geweest aan veranderingen. Zeeland: in het zuiden een onderdeel van De Scheldedelta en aan de noordkant begrensd door het Volkerak en de Grevelingen die op hun beurt weer een uitloper zijn van de Biesbosch die een voordelta is van meerdere rivieren. Het hart van Zeeland wordt tegenwoordig doorkliefd door de Oosterschelde.

Luctor et Emergo
Zeelands lijfspreuk, ik worstel en kom boven. Op onze kaart uit de 17e eeuw ziet u dat er sinds die tijd veel geworsteld is met het water en er veel land boven is gekomen. Zo behoorde ook rond 1600 het huidige natuurgebied De Oosterschelde tot de uitlopers van de rivier De Schelde, waren de huidige Zeeuwse dorpen Rilland en Krabbendijke helemaal nog niet in de picture en lag er voor de kust van Tholen een eiland met een welvarende handelsstad Reimerswaal. Reimerswaal behoort heden ten dage tot de verdronken landen evenals Lodijcke, Valckenisse, Koudekerke, Saefthinge en De Zwartepolder.

Ken uw historie
Uren zult u kunnen kijken en vergelijken met moderne landkaarten welke dorpen er 400 jaar geleden wel en niet waren. Welke nu niet meer bestaande steden waren belangrijke vesting- of handelssteden en wat was land en nu water? Met het bestuderen van de landkaarten zal uw interesse gewekt worden naar de historie achter de verdronken landen; de duikspots waar de robuuste resten van eens respectabele vestingen nu nog zichtbaar zijn of bij het vrijkomen van verdronken dorpen door het spel van de zandbanken in de nimmer aflatende stroming van De Schelde. Wat was de grote droom van Adriaan van Reimerswaal aangaande Lodijcke en waarom staat de Plompe toren van Kouderkerke moederziel alleen in de duinen? Zo maar enkele vragen die het bestuderen van de oude landkaarten bij u zullen oproepen.

Breng stijl in uw interieur
Een historische landkaart die uw muur siert heeft een positieve invloed op de sfeer van uw kamer of kantoor. De uitvoering van de reprodukties van de historische kaarten van Zeeland is getrouw aan het orgineel uitgevoerd. Zelfs de vergeling door de leeftijd van het delicate oude papier is niet vergeten te laten terugkomen in de gebruikte papiersoort. De historische landkaarten zijn een initiatief van Johan Geleyns, reproduktie- en kunstfotograaf. De meeste originelen van de hier op deze webshop getoonde landkaarten kunt u bezichtigen in het Mercator museum te Sint Niklaas.

Niet overal te koop
Dergelijke kwaliteit historische landkaarten, zoals hier geëtaleerd, zijn niet overal verkrijgbaar. U bent van Zeeuwse afkomst of heeft een band met het Zeeuwse land? Deze kaarten doen het bijzonder goed in uw kantoor, studeerkamer of als relatiegeschenk. Fijn als cadeau om te geven en mooi om te krijgen. Voor persoonlijke reproducties of speciale edities kunt het best direct contact opnemen met Map My Wall.

Biggest collection of historical maps

Biggest collection of historical maps

Fast delivery

Fast delivery

Customizable

Customizable

Personal contact

Personal contact