Historische Kaarten van Friesland

Historische kaarten trekken de aandacht. Niet alleen van geschiedkundigen maar ook van gewone mensen. De meeste mensen vinden het leuk om oude plaatsnamen te lezen in dat kenmerkende schuine schrift, te zien hoe lands- of provinciegrenzen liepen en te merken hoezeer een streek of land veranderd is. Een historische kaart in een mooie lijst heeft ook een stijlvolle uitstraling. Oude kaarten doen het goed in ruimten met leren fauteuils, op een indrukwekkende schouw, in een vergaderzaal met zware meubelen. Maar natuurlijk komt een historische kaart ook uitstekend tot zijn recht in een modern en licht interieur.

De kaarten van Gerardus Mercator
Gerardus Mercator was een Vlaamse cartograaf die leefde van 1512 tot 1594. Zijn werken waren zeer precies en gedetailleerd en hij ontwikkelde een speciale manier van tekenen die uitging van een hoekgetrouwe projectie. Deze kaarten waren erg geschikt voor de zeevaart omdat de kompasrichtingen met de kaart overeenkwamen. Mercator was ook degene die een boek met afzonderlijke kaarten samenstelde en deze Atlas noemde. Een groot deel van zijn werk is na zijn dood door zijn zoon Rumold Mercator uitgegeven, samen met nieuw werk van andere familieleden van Gerardus. Deze uitgave bevat 107 kaarten. MapMyWall heeft al deze kaarten digitaliseert, zodat we u een mooie collectie met kwalitatief zeer hoogwaardige reproducties kunnen aanbieden.

Historische kaart Friesland
In 1585 werd een kaartenboek met 51 kaarten uitgegeven: 26 van Duitsland, 16 van Frankrijk en 9 van de Nederlanden. De 51 kaarten zijn later in de uitgave van Rumold Mercator opgenomen. Een van deze kaarten is de historische kaart van Friesland, Frisia Occidentalis genoemd. Occidentalis is Latijn voor ‘west’. Oost-Friesland lag in Duitsland, tot West-Friesland behoorden het huidige Groningen en Friesland. Op deze uitgave is ook het dunbevolkte Drenthe weergegeven. De originele kaart - een kopergravure - is prachtig met de hand ingekleurd. Wat onder andere opvalt, is dat het huidige Lauwersmeer toen nog open zee was. Het eilandje Banck - iets uit de kust ten noorden van Dokkum - bestaat niet meer. In die tijd was Banck zelfs bewoond. Urk en Emmeloord liggen als eilandjes in de Zuiderzee.

Historische kaart Friesland van MapMyWall
De historische kaarten worden gedrukt op sterk en luxueus (310 grams) papier op katoenbasis. De prints zijn uv-bestendig en kennen geen kleurverlies, ook niet na langere tijd; recent onderzoek heeft uitgewezen dat de kleuren minstens 100 jaar behouden blijven. MapMyWall kan de historische kaart van uw keuze in diverse afmetingen leveren. Maatwerk is mogelijk tot maar liefst 3,5 meter breed en 2,5 meter hoog. MapMyWall kan de door u gewenste kaart zelfs bij u komen plaatsen.

Andere historische kaarten Friesland
MapMyWall heeft zich ten doel gesteld ook werk van andere cartografen te digitaliseren. De Atlas van Mercator is slechts het begin. Als u liefhebber bent van historische kaarten, neem dan met enige regelmaat een kijkje in onze webshop. Er zullen de komende tijd beslist meer historische kaarten Friesland te vinden zijn.

Biggest collection of historical maps

Biggest collection of historical maps

Fast delivery

Fast delivery

Customizable

Customizable

Personal contact

Personal contact